Voor wat het kopen van screens betreft moet je er altijd rekening mee houden dat er diverse keuzes moeten worden gemaakt. Dit is het gevolg van het feit dat er vandaag de dag op de markt ongelofelijk veel verschillende, uiteenlopende soorten screens zijn terug te vinden. Heb je een specifieke kleur in gedachten, geef je de voorkeur aan een bepaald type van materiaal en heb je reeds een concrete bediening voor ogen? Het zijn slechts enkele zaken waar je rekening mee zal willen houden bij het uitkiezen van de screens voor je woning. Wij hebben alvast een handige checklist opgemaakt die er voor zorgt dat je helemaal niets over het hoofd zal zien voor wat de aankoop van jouw screens betreft.
Check 1: Het materiaal van de screens
In eerste instantie is er het materiaal waaruit de screens bestaan. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit drie verschillende mogelijkheden. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de volgende opties:
- Een doek;
- Metalen delen;
- Kunststof onderdelen;
Hou er rekening mee dat je keuze op vlak van materiaal voor je screens niet alleen bepalend is voor de uitstraling waarover de screens komen te beschikken, maar ook voor de mate aan onderhoud welke is vereist. In ieder geval is het onderhouden van screens eigenlijk vrij eenvoudig en hoef je (lees: mag je!) er nooit bij gebruik van maken van agressieve schoonmaakmiddelen.
Check 2: De breedte van de screens
In tweede instantie is er de breedte van de screens waar je rekening mee moet houden. De breedte van de screens bepaal je uiteraard volledig zelf aan de hand van de resultaten van de opmeetservice. Je kan voor wat de breedte betreft een keuze maken uit meerdere mogelijkheden. In principe zijn alle breedtes mogelijk, maar er wordt in de praktijk wel steeds afgerond tot op 20 centimeter. De verschillende breedtes en hun kosten zijn onder meer:
- Screens met een breedte van 1 meter (gemiddeld 175 euro per stuk);
- Screens met een breedte van 2 meter (gemiddeld 230 euro per stuk);
- Screens met een breedte van 3 meter (gemiddeld 260 euro per stuk);
Check 3: De bediening van de screens
Bij de plaatsing van screens in of aan je woning is het bovendien vanzelfsprekend dat je ook de nodige aandacht zal willen schenken aan de manier waarop ze bediend kunnen worden. Op dit vlak is het in eerste instantie belangrijk om een keuze te maken tussen:
- Een manuele bediening van de screens;
- Een geautomatiseerde bediening van de screens;
Wanneer je kiest voor een manuele bediening zijn de mogelijkheden uiteraard voor de hand liggend. Geef je echter toch de voorkeur aan een geautomatiseerde bediening? In dat geval zijn er heel wat mogelijkheden om een keuze tussen te maken, namelijk:
- Een standaard elektrische bediening met wandschakelaar;
- Een tijdgestuurde bediening;
- Een bediening gekoppeld aan een domoticasysteem;
- Een draadloze bediening met afstandsbediening;
- Een draadloze bediening met mobiele applicatie;
Check 4: Het type bovenkap voor de screens
Vervolgens dient er ook altijd te worden gekeken naar het type bovenkap waar gebruik van zal worden gemaakt. Wat de bovenkap betreft maken we globaal gezien een onderscheid tussen drie verschillende opties, namelijk:
- Een afgeschuinde bovenkap;
- Een vierkante bovenkap;
- Een afgeronde bovenkap;
De afgeschuinde bovenkap is altijd standaard inbegrepen in het prijskaartje welke er aan je in rekening wordt gebracht voor de screens in kwestie. Dat geldt niet voor een vierkant of een afgerond exemplaar. Bij een vierkante bovenkap kan je dan ook rekenen op een meerprijs van zo’n 25 euro per screen. Bij een afgeronde kap ligt deze meerprijs al snel ergens tegen de 50 euro per screen.
Check 5: De montage van de screen
Het is in de praktijk mogelijk om screens op verschillende manieren aan of in je woning te bevestigen. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen:
- Voorbouw buitenkant waarbij de lijst voor het raam buiten komt te zitten;
- Voorbouw binnenkant waarbij de lijst voor het raam binnen komt te zitten;
- Opbouw waarbij de lijst zich op de muur bevindt;
- Inbouw waarbij de lijst zich in de muur bevindt;
Is het voor jou niet meteen duidelijk welke van de verschillende montagemogelijkheden voor jou nu precies het interessantst is? In dat geval loont het altijd de moeite om dit even te bespreken met een zonweringspecialist.
Check 6: De extra kosten voor je screens
Buiten de standaard kosten die er voor screens in rekening worden gebracht is het zo dat je nog geconfronteerd kan worden met een aantal extra kosten. Het betreft hier onder meer:
- De montagekosten voor de screens;
- Het feit of de screens op een verdiep geplaatst dienen te worden of niet;
- Of er een eventuele opmeetservice dient te worden uitgevoerd;
- Of de screens geleverd moeten worden of je ze zelf gaat ophalen;
Vooraleer je akkoord te geven voor de aankoop van bepaalde screens is het dus altijd een absolute vereiste om even goed de diverse, mogelijke meerprijzen onder de loep te nemen. Wees je er bovendien ook altijd van bewust dat je zelf een groot deel van deze extra kosten in de hand hebt. Ga je de screens bijvoorbeeld zelf ophalen? Dan spreekt het voor zich dat er geen extra kosten voor de levering in rekening zullen worden gebracht.