Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat mensen de keuze maken om voor hun woning te investeren in het kopen en laten plaatsen van zogenaamde screens. Het betreft hier dan ook een zeer populaire vorm van zonwering die niet alleen efficiënt werkt, maar daarnaast ook nog eens relatief voordelig is in aankoop. Vooraleer daadwerkelijk screens te kopen is het evenwel van belang om rekening te houden met een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten. Wij zochten de belangrijkste aandachtspunten alvast even voor je uit en hebben ze allemaal opgenomen in het overzicht dat hieronder is terug te vinden.

Aandachtspunt 1: Controleer de offerte die je hebt ontvangen

Vooraleer je overgaat tot het kopen van bepaalde screens spreekt het voor zich dat je eerst voor jezelf zal willen uitmaken aan welke eisen deze dienen te voldoen. Het gaat hierbij niet alleen om de breedte van de screens, maar ook om bijvoorbeeld het type van bediening waarover ze moeten beschikken evenals het materiaal waaruit ze vervaardigd moeten worden. Op het ogenblik dat je alle verschillende eisen voor jezelf op een rijtje hebt gezet zal je deze willen doorsturen naar het bedrijf dat de screens kan komen plaatsen. Op basis van de verstrekte eisen zal er dan vervolgens een offerte worden opgemaakt.

 

Na ontvangst van de offerte is het steeds van cruciaal belang om deze grondig te evalueren. Zijn alle vooropgestelde eisen in de offerte opgenomen of niet? Bovendien worden er in de offerte ook steeds verschillende situaties omschreven waarin er mogelijks bepaalde meerprijzen aangerekend kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld onder meer het geval wanneer de screens op een verdieping moeten worden geplaatst. Ook de voorrijkosten vormen een meerprijs waar je graag rekening mee zal willen houden.

Aandachtspunt 2: Hoe zullen je screens worden gemonteerd?

Het monteren van je screens kan op verschillende manieren gebeuren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de screens worden geplaatst aan de voorbouw binnen- of buitenkant. Een andere mogelijkheid is dat ze als opbouw screen worden aangebracht en ook inbouwexemplaren behoren tot de opties. Het is altijd de moeite waard om te bespreken met je zonweringspecialist welke van de verschillende opties die voor handen zijn nu precies voor jou het interessantst is.

Aandachtspunt 3: De bediening van de screens

Een zeer belangrijk aandachtspunt heeft betrekking tot de bediening waar je (toekomstige) screens over moeten beschikken. Wat dit betreft kunnen we alle screens die op de markt zijn terug te vinden eigenlijk indelen in twee verschillende categorieën, namelijk:

 

  1. De screens met een manuele bediening;
  2. De screens met een geautomatiseerde bediening;

 

Kiezen voor screens met een manuele bediening betekent in de praktijk dat je kiest voor exemplaren die je zoals de naam reeds laat vermoeden zelf met de hand naar omlaag of omhoog moet doen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het kan natuurlijk ook heel wat comfortabeler. Je zou er dan ook perfect voor kunnen kiezen om gebruik te maken van screens die over een automatische bediening beschikken. In dat geval moet je alleen nog bepalen of er ook een bediening vanop afstand door middel van bijvoorbeeld een afstandsbediening is vereist of niet. In ieder geval, over de bediening van je screens moet altijd goed worden nagedacht.

Aandachtspunt 4: Wees aandachtig voor bepaalde meerprijzen

Een vierde aandachtspunt is financieel getint. Je dient er namelijk bij de aankoop van screens ook altijd rekening mee te houden dat er mogelijks nog bepaalde meerprijzen in rekening gebracht kunnen worden. Neem nu bijvoorbeeld de plaatsing van de screens. Dienen deze op de eerste verdieping te worden voorzien? Dan kan je wellicht rekenen op een meerprijs van ongeveer 20 à 25 euro per screen. Voor de plaatsing op de tweede verdieping kan de meerprijs al snel 80 euro per screen bedragen. Buiten deze meerprijzen zijn er uiteraard ook nog de voorrijkosten. Wil je het totale kostenplaatje van je screens binnen de perken kunnen houden? Dan is het altijd de moeite waard om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf welke in jouw eigen buurt is gevestigd.

Aandachtspunt 5: Welk onderhoud is er vereist voor je screens?

Het onderhoud dat je moet voorzien voor de screens die je hebt aangekocht is altijd afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. Screens kunnen gemaakt zijn uit de volgende materialen:

 

  1. Doek;
  2. Metalen delen;
  3. Kunststof onderdelen;

 

Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van een screen welke uitsluitend bestaat uit doek? In dat geval is het voldoende om gebruik te maken van een borstel en een vochtige doek. Heb je gekozen voor een screen bestaande uit metalen delen? Dan maak je ze schoon met behulp van een neutraal schoonmaakmiddel. Is er sprake van kunststof onderdelen? Maak dan gebruik van lauwwarm water. Hou er in ieder geval rekening mee dat er nooit een agressief schoonmaakmiddel mag worden gebruikt. Zo kan je onherstelbare schade aanbrengen aan je screens en dat is natuurlijk niet de bedoeling.